Retinyl Palmitate (palmitynian retinylu, preretinol) - działanie, cechy, bezpieczeństwo
Palmitynian retinylu to silnie aktywna substancja pożądana w branży kosmetycznej. Nazywana również preretinolem, w składzie produktów widnieje jako INCI: Retinyl Palmitate. Jest trwalszą formą retinolu (witaminy A), który szybko reaguje z powietrzem, utlenia się i ciężko „zamknąć” go w środkach kosmetycznych.
Karta opracowania
- Data publikacji
- Czas lektury
- 2 min czytania
- Opracowanie
- Redakcja Estetico
- Wydanie
- Przewodnik redakcyjny
Retinyl Palmitate - działanie
Jak wspomniano wyżej, palmitynian retinylu jest łagodniejszą formą czystego retinolu. Nie wykazuje tak silnie drażniącego działania. Warto wiedzieć, że podczas aplikacji Retinyl Palmitate przemienia się w skórze właśnie w retinol, czyli witaminę A. Jakie właściwości posiada preretinol? Oto kilka z nich:
- działa keratolitycznie, złuszcza martwy naskórek;
- rozjaśnia, pomaga zwalczać przebarwienia różnego pochodzenia;
- jest jedną z najlepszych substancji do walki ze starzeniem się skóry. Wpływa na właściwe wytwarzanie białka podporowego - kolagenu;
- uelastycznia i przywraca pożądaną jędrność;
- pobudza komórki skóry do namnażania;
- skutecznie likwiduje długotrwałą szorstkość skóry;
- wpływa na jakość skóry - długotrwałe stosowanie preretinolu może powodować jej pogrubienie i wzmocnienie. Ujędrnia skórę.
Retinyl Palmitate jest wrażliwy na działanie promieniowania słonecznego. Podczas stosowania kosmetyków, które go zawierają, zaleca się aplikację kremów z wysokim filtrem.
Retinyl Palmitate - zastosowanie w kosmetykach
Ta substancja aktywna, walcząca z oznakami starzenia, najczęściej stosowana jest w preparatach typowo przeciwzmarszkowych. Retinyl Palmitate może znaleźć w:
- kremach do twarzy;
- serach do twarzy;
- specjalistycznych kuracjach np. do walki w przebarwieniami
- balsamach do ciała;
- produktach przeznaczonych do cery trądzikowej;
- kosmetykach po opalaniu.
Do produktów kosmetycznych, w których Retinyl Palmitate jest substancją aktywną, często dodaje się witaminę E. Pełni ona funkcję stabilizującą.
Palmitynian retinylu - bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem
Retinyl Palmitate w ogólnym rozumieniu jest bezpieczny, dopuszczony do użytku w przemyśle kosmetycznym. Istnieją pewne ograniczenia stężeń, jakie muszą zostać uwzględnione przez producentów. Oto one:
- produkty do ciała tj. balsamy - 0,05%;
- kremy do dłoni - 0,3%;
- produkty do twarzy - 0,3%;
- pozostałe preparaty wymagające spłukania - 0,3%.
Normy dotyczące dozwolonych stężeń lubią się zmieniać, dlatego warto regularnie je sprawdzać.
Retinyl Palmitate - naturalny czy syntetyczny?
Do celów komercyjnych, na szeroką skalę Retinyl Palmitate produkowany jest syntetycznie. Naturalnie substancja ta występuje w tłuszczach zwierzęcych i w wątrobie. Można ją również znaleźć w roślinach, jednak tą drogą jest rzadziej pozyskiwana.
Retinyl Palmitate - wpływ na środowisko
Nie odnotowano negatywnego wpływu palmitynianu retinylu na środowisko naturalne. Warto zwrócić uwagę, że świadomość konsumentów na tym polu znacznie wzrosła. Z większą troską dobierają oni składniki, które znajdują się w ich ulubionych produktach.
Czy Retinyl Palmitate jest wegański?
To pytanie należy zadać producentowi danego preparatu. Z reguły większość kosmetyków zawierających preretinol nie jest wegańskich, chociaż w obecnych czasach wiele firm dąży do zmiany tego stanu rzeczy. Retinyl Palmitate można bowiem pozyskiwać na wiele sposobów.
Retinyl Palmitate - ciekawostki
Palmitynian retinolu wykorzystywany jest w suplementach i przemyśle farmaceutycznym. Pomaga walczyć z tzw. kurzą ślepotą oraz wspomaga regenerację skóry.
Fakt z opracowań Estetico
Warto wiedzieć podczas pielęgnacji
Kwas azelainowy o wzorze chemicznym C5H6O5 występuje naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, a w kosmetyce redukuje przebarwienia.