Przejdź do treści
EsteticoBaza wiedzy o urodzie i pielęgnacji

Keratin (Hydrolyzed Keratin, keratyna hydrolizowana) - co to jest?

Keratyna to jeden z najważniejszych budulców włosów oraz paznokci. Występuje także w odpowiednich warstwach skóry. Hydrolizowana keratyna, inaczej proteina, może mieć formę stałą lub występować jako ciecz. Przyjmuje barwy od żółtej aż po brunatną. Wyróżnia się specyficznym zapachem.

Karta opracowania

Data publikacji
Czas lektury
2 min czytania
Opracowanie
Wydanie
Przewodnik redakcyjny

Keratin - działanie

Z uwagi na swoje działanie i właściwości hydrolizowana keratyna:

  • nie wnika w strukturę skóry, ani włosów, tylko osiada na ich powierzchni, uzupełniając ewentualne ubytki; jest to efekt cząsteczek o dużym rozmiarze;
  • tworzy film ochronny, który m.in. zapobiega utracie wilgoci;
  • jest związkiem silnie higroskopijnym, co oznacza, że posiada zdolność wiązania wody;
  • silnie regeneruje i wygładza strukturę włosów, zapobiega ich elektryzowaniu poprzez neutralizację ładunków elektrycznych;
  • ogranicza powstawanie piany w preparatach myjących;
  • łagodzi potencjalnie działanie drażniące takich substancji jak SLS, SLES;
  • pełni rolę antyoksydacyjną, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, ujędrnia ją i uelastycznia;
  • posiada właściwości, które wpływają na prostowanie włosów;
  • może utrwalać fryzurę;
  • najlepsze działanie i stabilność wykazuje w pH pomiędzy 4 a 6;
  • wykazuje skład aminokwasów zbliżony do tego, który występuje w łodydze włosa. 

Keratin - zastosowanie w kosmetykach

Hydrolyzed Keratin w kosmetykach ma szeroki zakres zastosowania. Gdzie najczęściej można ją znaleźć? Między innymi:

  • we wszelkiego rodzaju szamponach, odżywkach i maskach do włosów;
  • w sprayach antystatycznych do włosów;
  • w kremach do twarzy różnego rodzaju;
  • w preparatach wzmacniających do paznokci;
  • w balsamach do ciała;
  • w kremach i serach do dłoni;
  • w przeciwstarzeniowych eliksirach do twarzy;
  • w produktach po opalaniu.

Dodatkowo keratyna wykorzystywana jest w profesjonalnych zabiegach fryzjerskich podczas tzw. keratynowego prostowania włosów.

Keratin - bezpieczeństwo stosowania

Hydrolyzed Keratin jest biokompatybilna z ludzką skórą. Powodem tego jest oczywiście fakt, że naturalnie się w niej znajduje. Nie powoduje alergii oraz nie podrażnia. Keratyna została uznana przez odpowiednie organizacje za substancję całkowicie bezpieczną do stosowania w kosmetykach. Nie działa komedogennie. Może być używana przez osoby ze skłonnością do trądziku.

Hydrolyzed Keratin jest związkiem bezpiecznym do użytku przez kobiety w ciąży oraz w czasie karmienia piersią.

Keratin - naturalna czy syntetyczna?

Jak wspomniano na samym początku, naturalnie keratyna występuje w skórze, włosach oraz paznokciach. Stamtąd jest również pozyskiwana jako hydrolizowana keratyna. Najczęściej pochodzi z kopyt, rogów, wełny owczej lub sierści.

Wpływ Keratin na środowisko

Keratyna jest substancją, która nie zagraża środowisku naturalnemu. Nie zalega w wodach ani w glebie. Nie działa toksycznie na organizmy żywe tam zamieszkałe.

Keratin - czy jest odpowiedni dla wegan?

Hydrolizowana keratyna nie jest składnikiem odpowiednim dla wegan. Ma pochodzenie typowo zwierzęce. Taki rodzaj substancji nie jest zgodny z etyką tej grupy konsumentów.

Keratin - ciekawostki

Żadne preparaty zawierające hydrolizowaną keratynę nie są w stanie wniknąć w głąb skóry. Bywa tak, że ogólnodostępne reklamy wprowadzają konsumentów w błąd. Hydrolyzed Keratin jest zbyt dużą cząsteczką, aby mogła przeniknąć przez barierę naskórkową.

https://incibeauty.com/en/ingredients/12284-hydrolyzed-keratin

https://cosmeticobs.com/en/ingredients/hydrolyzed-keratin-1665

Fakt z opracowań Estetico

Warto wiedzieć podczas pielęgnacji

Kwas azelainowy o wzorze chemicznym C5H6O5 występuje naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, a w kosmetyce redukuje przebarwienia.

Encyklopedia

Więcej z tego działu