Mirystynian izopropylu jako składnik kosmetyków widnieje pod hasłem INCI: Isopropyl Myristate. Kwas mirystynowy, który go tworzy, może przybierać różne formy, biorąc pod uwagę stan skupienia. Raz jest twardym woskiem o charakterystycznym połysku, innym razem białym (żółtym) proszkiem. Nie posiada zapachu. Mirystynian izopropylu znalazł duże zastosowanie w branży kosmetycznej.

Isopropyl Myristate – działanie

  • Mirystynian izopropylu należy do grupy emolientów. Aplikowany na skórę, pozostawia na niej ochronną warstwę, która przyczynia się do ograniczenia utraty wody z naskórka (ogranicza przeznaskórkową utratę wody – TEWL).
  • Pośrednio nawilża i silnie zmiękcza skórę.
  • Działa ochronnie.
  • Uelastycznia skórę.
  • Wygładza i kondycjonuje włosy.
  • Wpływa na poprawę konsystencji produktu kosmetycznego. Sprawia, że jest łatwiejsza do aplikacji. Preparat staje się mniej lepki.
  • Zapobiega wykruszaniu kosmetyków, głównie w formie sztyftu.
  • Jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla innych substancji, szczególnie zapachowych.

Isopropyl Myristate – zastosowanie w kosmetykach

Mirystynian izopropylu w kosmetyce to substancja, którą można często spotkać. Jako emolient występuje w preparatach skierowanych do suchej skóry oraz włosów. Gdzie dokładnie znalazł swoje zastosowanie?

  • W kremach do twarzy
  • W specjalistycznych preparatach ochronnych przed czynnikami zewnętrznymi tj. mróz, wiatr
  • W mydłach
  • W żelach pod prysznic
  • W produktach do kąpieli
  • W różnego rodzaju szamponach
  • W odżywkach i maskach do włosów
  • W peelingach do ciała
  • W produktach złuszczających do twarzy
  • W kremach, serach do dłoni
  • W kremach do pielęgnacji stóp
  • W szminkach oraz pomadkach ochronnych
  • W antyperspirantach
  • W kosmetykach kolorowych
  • W produktach do demakijażu
  • W żelach/piankach do mycia twarzy

Isopropyl Myristate – bezpieczeństwo stosowania

Isopropyl Myristate jest związkiem uznanym za bezpieczny do stosowania w przemyśle kosmetycznym. Nie ma także określonych ram stężeń, w których można go stosować. Nie wywołuje alergii oraz podrażnień. Może natomiast działać komedogennie i niekorzystnie wpływać na stan skóry trądzikowej. Jego duża obecność przyczyni się do tzw. zapychania porów skóry i powstawania nowych zmian zapalnych.

Zobacz też:
Betaine (betaina) – co to jest?

Nie ma przeciwwskazań, aby Isopropyl Myristate mógł być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. 

Isopropyl Myristate – naturalny czy syntetyczny?

Kwas mirystynowy, który bierze udział w tworzeniu Isopropyl Myristate, naturalnie występuje w roślinach oraz w tłuszczu zwierzęcym. Można go także znaleźć w gałce muszkatołowej. Do celów kosmetycznych najczęściej pozyskuje się go z oleju kokosowego lub palmowego. Drugim składnikiem potrzebnym do syntezy jest alkohol izopropylowy. Mirystynian izopropylu bywa wytwarzany syntetycznie.

Wpływ Isopropyl Myristate na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu mirystynianu izopropylu na środowisko naturalne.

Isopropyl Myristate – czy jest wegański?

Z reguły składnik ten jest wegański. Może się jednak zdarzyć, że jeden z komponentów będzie pozyskiwany z tłuszczu zwierzęcego. Dla pewności warto zażądać takich informacji bezpośrednio od producenta danego preparatu. 

Bibliografia:

Isopropyl Myristate

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/isopropyl-myristate