Przejdź do treści
EsteticoBaza wiedzy o urodzie i pielęgnacji

Ethylhexyl salicylate - właściwości i zastosowanie

Ethylhexyl salicylate to substancja posiadająca zdolność pochłaniania promieni UV. Wykorzystuje się ją jako filtr ochronny przed szkodliwym działaniem światła ultrafioletowego. Poznaj jej właściwości!

Karta opracowania

Data publikacji
Czas lektury
1 min czytania
Opracowanie
Wydanie
Przewodnik redakcyjny

Ethylhexyl salicylate jest substancją pochodzenia syntetycznego. Pełni rolę filtra ochronnego zabezpieczającego przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Dzięki swoim właściwościom zastosowana na skórę, chroni ją przed promieniowaniem UVB. Stosowana w dopuszczalnym stężeniu jest całkowicie bezpieczna dla człowieka.

Ethylhexyl salicylate i jego zastosowanie

Ethylhexyl salicylate to składnik wykorzystywany przede wszystkim w produktach ochronnych, chroniących skórę przed działaniem promieni słonecznych. Substancja ta ma postać bezbarwnej, oleistej cieczy, rozpuszczalnej w olejach o delikatnym kwiatowym zapachu. Dodana do produktu działa jako filtr, chroniący skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Posiada zdolność pochłaniania promieniowania typu UVB. Najczęściej wykorzystuje się ją wspomagająco wraz z innym rodzajami filtrów, w celu stworzenia jak najlepszej, optymalnej ochrony przed negatywnym wpływem promieni słonecznych. Ethylhexyl salicylate stosowany samodzielnie może wykazywać zbyt małą ochronę.

Ethylhexyl salicylate jest doskonałym stabilizatorem i jednocześnie pełni rolę doskonałego rozpuszczalnika dla pozostałych filtrów UV, dzięki czemu może być z nimi łączony. Ze względu na swoje właściwości najczęściej stosowany jest w produktach ochronnych o wodoodpornym działaniu.

Ethylhexyl salicylate to filtr chemiczny zabezpieczający skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV (UVB). Za sprawą swoich właściwości może być łączony z innymi rodzajami filtrów, tworząc wraz z nimi kompleksową ochronę przed promieniowaniem słonecznym. 

Fakt z opracowań Estetico

Warto wiedzieć podczas pielęgnacji

Kwas azelainowy o wzorze chemicznym C5H6O5 występuje naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, a w kosmetyce redukuje przebarwienia.

Encyklopedia

Więcej z tego działu