Glikol butylenowy zaliczany jest do alkoholi dwuhydroksylowych. Pod względem chemicznym przybiera postać cieczy bez koloru oraz bez zapachu. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, ale także w innych alkoholach, takich jak etanol. Główne zastosowanie tej substancji to branża kosmetyczna. W niej wykorzystywany jest na szeroką skalę jako jeden ze składników preparatów pielęgnacyjnych. Można go zlokalizować na etykiecie produktu jako INCI: Butylene Glycol.

Butylene Glycol – działanie

Glikol butylenowy ma rozmaite właściwości:

  • jest zaliczany do substancji z grupy humektantów;
  • zapobiega wysychaniu masy kosmetycznej;
  • może pełnić rolę delikatnego konserwantu;
  • pozostawia na skórze ochronny film;
  • jest związkiem hydrofilowym, co oznacza, że ma zdolność do wiązania wody w naskórku i zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia;
  • obniża lepkość preparatu kosmetycznego;
  • jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla innych substancji, np. wyciągów roślinnych;
  • silnie zmiękcza skórę oraz wygładza włosy;
  • pełni rolę transportera dla innych składników aktywnych zawartych w kosmetyku.

Butylene Glycol – zastosowanie w kosmetyce

Glikol butylenowy znalazł zastosowanie w przeróżnych kosmetykach. Jest jedną z najczęściej stosowanych substancji w tej branży. Zazwyczaj można go znaleźć w:

  • szamponach;
  • odżywkach i maskach do włosów;
  • produktach do stylizacji włosów;
  • kremach do twarzy różnego rodzaju;
  • tonikach;
  • żelach do mycia twarzy;
  • płynach do kąpieli;
  • mleczkach do demakijażu;
  • balsamach do ciała;
  • peelingach do ciała;
  • produktach złuszczających do twarzy;
  • maskach do twarzy;
  • specjalistycznych produktach do ciała, np. antycellulitowych;
  • kosmetykach kolorowych, takich jak podkłady
  • bazach pod makijaż;
  • preparatach do depilacji;
  • kremach ochronnych z filtrami UV.

Butylene Glycol – bezpieczeństwo stosowania

Butylene Glycol jest zaliczany do składników ogólnie bezpiecznych w stosowaniu w produktach kosmetycznych. Badania wykazują, że ma on niewielki potencjał drażniący – nie jest zalecany do skór bardzo wrażliwych oraz dziecięcych. Nagminne stosowanie kosmetyków zawierających glikol butylenowy może pogarszać stan cery trądzikowej. 

Ze względu na funkcje promotora przenikania należy mieć na uwadze, że glikol butylenowy transportuje nie tylko pożądane substancje aktywne. W internecie krąży opinia na temat wyłapywania zanieczyszczeń pochodzących z powietrza. Nie zostały przeprowadzone na ten temat rzetelne badania.

Nie istnieją odgórne przeciwwskazania do stosowania Butylene Glycol w okresie ciąży. Ze względu na możliwość wystąpienia podrażnień, zaleca się jednak ostrożność.

Butylene Glycol – naturalny czy syntetyczny

Substancja ta pozyskiwana jest syntetycznie, pochodzi z ropy naftowej.

Butylene Glycol – wpływ na środowisko naturalne

Ogólnie glikol butylenowy nie jest szkodliwy dla środowiska. Jednak proces jego powstawania pozostawia wiele do życzenia. Pochodzi z ropy naftowej – a, jak wiadomo, jest ona ogromnym zagrożeniem dla wód i wszelkich stworzeń, które tam żyją.

Butylene Glycol – czy jest odpowiedni dla wegan?

Jako składnik syntetyczny, glikol butylenowy jest odpowiedni dla wegan. Jednak fakt, że podczas jego wytwarzania mogą ucierpieć żywe organizmy, nie jest etyczny. Wielu wegan rezygnuje ze stosowania tej substancji.

Butylene Glycol – ciekawostki

Glikol butylenowy został dopuszczony do użytku w branży spożywczej jako substancja pośrednio dodawana do żywności.

https://www.healthline.com/health/butylene-glycol

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/butylene-glycol