Nitroceluloza to półsyntetyczny składnik, który znalazł swoje miejsce w przemyśle kosmetycznym. Pod względem chemicznym jest polimerem, mieszanką estrów kwasu azotowego oraz celulozy. Z tego powodu znana jest również jako azotan v celulozy. Substancja ta nie rozpuszcza się w wodzie. Bardzo dobrze radzi sobie natomiast m.in. w etanolu i innych związkach organicznych.

Nitroceluloza – działanie

Nitroceluloza wyróżnia się właściwościami chętnie wykorzystywanymi w branży kosmetycznej:

  • po rozpuszczeniu i odparowaniu pozostawia półprzepuszczalną, z reguły błyszczącą powłokę, co wynika z jego właściwości błonotwórczych; 
  • ułatwia mieszanie innych substancji w preparacie;
  • może pełnić funkcję nośnika, np. w farmacji;
  • jest wykorzystywana w preparatach do usuwania m.in. odcisków;
  • zwiększa przyczepność;
  • ulega rozkładowi pod wpływem ciepłoty ciała.

Nitroceluloza – zastosowanie w kosmetykach

Nitroceluloza w kosmetykach – gdzie można ją znaleźć? Składnik ten tak naprawdę znalazł miejsce tylko w jednej kategorii preparatów – produktach do paznokci, czyli:

  • lakierach kolorowych;
  • odżywkach;
  • kosmetykach służących do przedłużania naturalnej płytki (żele, akryle);
  • zmywaczach do paznokci;
  • emaliach.

Nitroceluloza – bezpieczeństwo stosowania

Substancja ta została uznana ogólnie za bezpieczną, biorąc pod uwagę preparaty, w jakich się ją stosuje. Jest jednak związkiem silnie wybuchowym oraz łatwopalnym. Należy zachować odpowiednie środki ostrożności podczas jej przechowywania.

Nitroceluloza – naturalny czy syntetyczny?

Można powiedzieć, że nitroceluloza jest składnikiem półsyntetycznym. Naturalna celuloza występuje w ścianach komórkowych roślin. Ulega ona pewnym chemicznym modyfikacjom pod wpływem azotu, co pozwala uzyskać wyżej wymieniony polimer. Końcowym produktem jest mokry proszek, który w takiej właśnie postaci jest sprzedawany wytwórcom kosmetyków.

Nitroceluloza – wpływ na środowisko

Jak nitroceluloza wpływa na środowisko naturalne? Czy składniki kosmetyków są aż tak istotne w skali ochrony środowiska? Odpowiedź jest tylko jedna: tak. Konsumenci są tego coraz bardziej świadomi i również wybierają kosmetyki po dokładnej analizie ich składu. Warto zdać sobie sprawę, że takie z pozoru małe kroki w codziennych czynnościach są w stanie pomóc planecie. 

Nitroceluloza podczas spalania uwalnia wiele toksycznych związków. Specjalne organizacje zajmujące się bezpieczeństwem substancji aktywnych apelują o dbanie o to, aby związek ten nie miał możliwości dostania się do wód. Nie ma jednak szczegółowych badań określających, jak nitroceluloza oddziałuje na organizmy żywe.

Nitroceluloza – odpowiedni dla wegan?

Czy nitroceluloza jest składnikiem odpowiednim dla konsumentów wegańskich? Jak najbardziej tak. Jako substancją półsyntetyczna, pochodząca z celulozy nie zawiera w sobie związków odzwierzęcych. Również żaden żywy organizm nie cierpi w procesie jej powstawania.

Nitroceluloza – ciekawostki

Dobry lakier do paznokci to produkt chętnie wybierany przez konsumentów. Co musi się stać, aby spełniał określone normy? Bardzo ważna jest przyczepność lakieru do płytki. Nitroceluloza obecna w tego typu preparatach jest w stanie ją zagwarantować. Ma to wpływ m.in. na efekt końcowy manicure, a także jego trwałość. 

Kolejną, równie istotną rzeczą jest odpowiednia konsystencja kosmetyku. Na nią również wpływa wyżej wymieniony polimer. Trudno sobie wyobrazić, aby żel do przedłużania paznokci miał nieestetyczne grudki. Połysk to wisienka na torcie, podsumowująca całe dobroczynne działanie nitrocelulozy w lakierach. 

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/nitrocellulose

https://incibeauty.com/en/ingredients/17541-nitrocellulose