Hamamelis - działanie
Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia
Oczar wirginijski wykazuje właściwości lecznicze i jest stosowany w kosmetologii. Wyciąg z tego niewielkiego krzewu nadaje się tak naprawdę do wielu rodzajów skóry i nie jest w stanie wyrządzić nikomu krzywdy - wykluczając oczywiście ewentualne alergie. Hamamelis w kosmetyce:
- działa silnie przeciwzapalnie i ma właściwości ściągające;
- pomaga w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych, pomaga w walce z trądzikiem;
- bardzo dobrze współpracuje ze skórą naczyniową i wrażliwą - uszczelnia, wzmacnia naczynia krwionośne, niweluje rumień;
- wykazuje działanie silnie regenerujące, przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń i otarć;
- łagodzi podrażnienia i wzmożoną nadwrażliwość skóry zaczerwienionej;
- hamuje krwotoki;
- działa przeciwbakteryjnie - świetnie radzi sobie z tzw. bakteriami Gram-dodatnimi oraz Gram-ujemnymi;
- reguluje pracę gruczołów łojotokowych i wydzielanie sebum, matuje cerę;
- pełni funkcję antyoksydantu - skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, tonizuje skórę;
- zmniejsza opuchliznę różnego pochodzenia.
Oczar wirginijski - zastosowanie w kosmetykach i właściwości lecznicze
Oczar wirginijski w kosmetyce jest uwielbiany przez rzeszę konsumentów. Można go spotkać w wielu produktach specjalistycznych, przygotowanych do skóry z konkretnymi problemami. Znalazł swoje miejsce także w preparatach typowo leczniczych. Gdzie najczęściej pojawia się Hamamelis Virginiana Extract? Między innymi:
- w preparatach do mycia twarzy, do różnego rodzaju ceru oraz w różnej formie;
- w tonikach i hydrolatach;
- w kremach do codziennego stosowania;
- w balsamach do ciała;
- w łagodzących preparatach po depilacji;
- w szamponach;
- w kosmetykach do pielęgnacji skóry głowy;
- w specjalistycznych maściach np. na egzemę;
- w kuracjach przeciwstarzeniowych;
- w płynach do higieny intymnej;
- w żelach pod prysznic;
- w płynach do kąpieli;
- w punktowych sztyftach na wypryski.
Hamamelis virginiana - bezpieczeństwo stosowania
Oczar wirginijski w kosmetyce jest substancją całkowicie bezpieczną. Nie istnieją określone stężenia, w jakich można go zastosować. Nie wywołuje podrażnień ani alergii. Oczywiście mimo tego, w kontakcie z wyjątkowo alergiczną skórą zawsze należy się ostrożność. Nie jest substancją komedogenną. Oznacza to, że nie powoduje powstawania zmian zapalnych oraz nie pogłębia problemu trądzikowego. Ekstrakt z tego krzewu może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.
Hamamelis - naturalny czy syntetyczny?
Ekstrakt z kory oczaru jest produktem całkowicie naturalnym, o pochodzeniu roślinnym.
Hamamelis - wpływ na środowisko
Jako naturalna substancja występująca w przyrodzie, Hamamelis nie działa szkodliwie na środowisko naturalne.
Hamamelis w kosmetyce - odpowiedni dla wegan?
Substancja ta jest w 100% wegańska. Hamamelis Virginiana Extract to związek pochodzenia roślinnego. Nie może zawierać zatem żadnych odzwierzęcych składników.
Hamamelis - ciekawostki
Właściwości oczaru wirginijskiego były już znane wiele lat temu. Jego liście przykładano na wszelkie podrażnienia i rozległe rany, aby przyspieszyć gojenie. Oczywiście, przynosiło to wspaniałe skutki. Ekstrakty (wtedy zwane wywarami) z części tej rośliny służyły również do naturalnego leczenia problemów o podłożu trawiennym.
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/hamamelis-virginiana-witch-hazel-water-0
https://incibeauty.com/en/ingredients/25429-hamamelis-virginiana-extract
Redakcja Estetico · wszystkie artykuły