Kwas azelainowy pod względem chemicznym zaliczany jest do grupy kwasów dikarboksylowych. W swojej budowie posiada 9 atomów węgla. Występuje naturalnie w przyrodzie. Pod względem stanu skupienia jest ciałem stałym o białej barwie. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. W takiej też formie znalazł zastosowanie w branży kosmetycznej – jako roztwór wodny.

Azelac Acid – działanie

Kwas azelainowy ma konkretne właściwości, takie jak:

  • działanie bakteriostatyczne – skutecznie radzi sobie ze zwalczaniem bakterii tlenowych oraz beztlenowych;
  • ograniczenie wydzielanie łoju poprzez zmniejszenie aktywności gruczołów odpowiedzialnych za jego produkcję;
  • działanie rozjaśniające w stosunku do przebarwień, szczególnie pozapalnych;
  • zdolność hamowania syntezy niektórych białek oraz DNA;
  • zapobieganie rogowaceniu okołomieszkowemu;
  • ograniczanie zaburzeń powstających podczas keratynizacji naskórka, takich jak tworzenie czopów zamykających ujścia mieszków włosowych, które w konsekwencji stają się idealnym środowiskiem do rozwoju bakterii;
  • hamowanie powstawania wolnych rodników;
  • znikome właściwości złuszczające.

Azelac Acid – zastosowanie w kosmetykach

Można stwierdzić, że kwasy zdominowały całkowicie branżę kosmetyczną. Trudno się temu dziwić, gdyż odpowiednio stosowane przynoszą rewelacyjne efekty. Kwas azelainowy wykorzystywany jest przede wszystkim w kosmetyce profesjonalnej. Jako roztwór o odpowiednim stężeniu oraz pH służy do wykonywania określonych zabiegów pielęgnacyjnych pod okiem profesjonalisty. 

W produktach do pielęgnacji Azelac Acid występuje z reguły w mniejszym stężeniu. Gdzie można go znaleźć? Między innymi:

  • w tonikach;
  • w żelach do mycia twarzy;
  • w preparatach punktowych, specjalistycznych m.in. na trądzik;
  • w kremach do codziennej pielęgnacji na dzień i noc;
  • w peelingach;
  • w maskach do twarzy.

Tą substancję aktywną wykorzystuje się także w dermatologii. Służy do leczenia oraz pielęgnacji cery dotkniętej trądzikiem różowatym, atopowym zapaleniem skóry czy też nużeńcem. Kwas azelainowy jest związkiem obecnym w maściach wspomagających walkę z trądzikiem o różnym podłożu. Jest składnikiem pomocnym w przypadku łuszczycy.

Zobacz też:
Sodium Polyacrylate (poliakrylan sodu) – co to jest?

Azelac Acid – bezpieczeństwo stosowania

Podczas używania preparatów z kwasami zawsze zaleca się szczególną ostrożność. Są to substancje aktywne i silnie działające. Azelac Acid można bezpiecznie stosować w określonych produktach według zaleceń producenta. Zalicza się go do kwasów całorocznych. Aplikując produkty z tym składnikiem należy omijać wrażliwą okolicę oczu.

Istnieją określone przeciwwskazania, do których muszą stosować się konsumenci. Kiedy nie należy używać kosmetyków zawierających Azelac Acid? Na przykład:

  • w przypadku przerwania ciągłości naskórka;
  • na otwarte rany;
  • w razie obecności aktywnej opryszczki.

Kwas azelainowy, jako jeden z nielicznych, może być stosowany przez kobiety w okresie ciąży. 

Azelac Acid – naturalny czy syntetyczny?

Naturalnie kwas azelainowy występuje w ziarnach zbóż. Co ciekawe, jest wytwarzany także przez mikroorganizmy obecne na skórze i włosach człowieka – drożdże.

Azelac Acid – wpływ na środowisko

Świadome wybieranie kosmetyków oraz czytanie składów to z pozoru drobnostka, która jednak może mieć wpływ na zanieczyszczenie naszej planety. Kwas azelainowy to substancja, która nie zagraża środowisku naturalnemu.

Czy Azelac Acid jest odpowiedni dla wegan?

Azelac Acid występuje naturalnie w przyrodzie – jęczmieniu i pszenicy. Jest zatem substancją pochodzenia roślinnego. Podczas jej pozyskiwania nie cierpi żaden organizm żywy. Kwas azelainowy jest związkiem odpowiednim do stosowania przez wegan.

Kosmetologia pielęgnacyjna i lekarska – Maria Noszczyk

https://www.healthline.com/health/azelaic-acid-acne#summary
https://incibeauty.com/en/ingredients/7775-azelaic-acid